Verduurzamen met cloud computing

Cloud computing biedt bedrijven duurzame oplossingen met als resultaat flexibiliteit, schaalbaarheid en kostenefficiëntie. Ontdek in onze blog hoe SaaS, PaaS en IaaS kunnen bijdragen aan een duurzame en innovatieve bedrijfsstrategie.


Wat is cloud computing? 

In essentie verwijst cloud computing naar het leveren van diverse IT-diensten via het internet. Hierbij kun je denken aan diensten zoals opslag, rekenkracht, databases, netwerken en software. Cloud computing is een technologie die steeds meer wordt toegepast, vanwege de flexibiliteit, schaalbaarheid en kostenefficiëntie. In plaats van eigen fysieke servers en datacenters kun je ervoor kiezen om deze diensten op aanvraag te gebruiken. 

Waarom is cloud computing onmisbaar voor jouw duurzame strategie? 

Op het moment zijn duurzaamheid en efficiëntie binnen organisaties belangrijke speerpunten om toekomstbestendig te zijn. Door middel van cloud computing kun je hierin het verschil maken. Hoe? De hoeveelheid stroom die benodigd is om serveromgevingen of datacenters te laten draaien is enorm. Cloud providers investeren zwaar in energiezuinige datacenters en maken steeds meer gebruik van duurzame energiebronnen. Ten opzichte van traditionele on-premise datacenters verbruiken deze datacenters veel minder energie. Dit kan je als organisatie een aanzienlijke kostenbesparing opleveren op de energierekening, maar ook voor wat betreft de vernieuwing van hardware, het bijbehorende afval en je uiteindelijk de ecologische en CO2-voetafdruk van jouw organisatie kunt verkleinen. 

De drie cloud computing modellen

Cloud computing biedt verschillende modellen die bedrijven kunnen inzetten om hun IT-behoeften te beheren en te optimaliseren. Elk model biedt unieke voordelen en mogelijkheden, afhankelijk van de specifieke eisen en doelen die je als organisatie hebt. We lichten de drie modellen hieronder verder voor je toe. 

Software as a Service (SaaS)

Software as a Service is een model waarbij softwaretoepassingen via het internet worden geleverd en beheerd door een externe provider. Via een webbrowser kunnen gebruikers toegang krijgen tot de software, zonder dat er iets geïnstalleerd of onderhouden hoeft te worden. Het richt zich op eindgebruikers met kant-en-klare toepassingen voor dagelijkse taken en bedrijfsprocessen. Je kunt hierbij denken aan CRM systemen, boekhoudpakketten, voorraadbeheersystemen, reserveringssystemen en samenwerkingssoftware. 

SaaS producten zorgen ervoor dat bedrijven zelf geen fysieke servers hoeven aan te schaffen en te onderhouden. Bij Schulten Media ontwikkelen we maatwerk SaaS producten, specifiek ontwikkeld op basis van de behoeften, wensen en eisen van jouw organisatie. Maar we werken ook met bestaande SaaS producten die de voorkeur hebben van jouw organisatie om mee te koppelen. 

Platform as a Service (PaaS)

Een Platform as a Service is een combinatie van hardware en software en biedt een online omgeving waarbij ontwikkelaars applicaties kunnen bouwen, testen en implementeren. Het omvat ontwikkeltools, middleware, database beheer en andere hulpmiddelen die nodig zijn voor applicatieontwikkeling. PaaS richt zich op ontwikkelaars en biedt een gestroomlijnde omgeving voor applicatieontwikkeling en beheer. 

Het is een flexibel product, waardoor er sneller geïnnoveerd, bijgestuurd en aangepast kan worden in de ontwikkeling van applicaties. Ook in dit geval is er geen fysieke hardware inclusief onderhoud benodigd bij een organisatie zelf. Vanwege de eenvoudige schaalbaarheid hoeven resources alleen ingezet te worden wanneer dat nodig is, wat efficiëntie oplevert in kosten en energieverbruik. 

Infrastructure as a Service (IaaS)

Infrastructure as a Service biedt fundamentele IT-resources zoals servers, opslag en netwerken via het internet. Organisaties kunnen deze resources op aanvraag gebruiken, zonder dat een investering in hardware nodig is. IaaS richt zich op systeembeheerders en IT-professionals, waarbij er maximale flexibiliteit is om de IT-infrastructuur te configureren en te beheren volgens de specifieke behoeften van een organisatie. Voorbeelden van IaaS oplossingen zijn Amazon Web Services of Microsoft Azure App Services. 

Efficiëntie op schaal

Cloud datacenters zijn ontworpen om piek efficiëntie te bereiken, iets wat voor individuele bedrijven moeilijk en kostbaar is. Door gebruik te maken van de nieuwste technologieën en koelsystemen, minimaliseren deze datacenters hun energieverbruik. Als gebruiker van cloudoplossingen profiteer je van deze efficiëntie. Je verbruikt indirect minder energie dan wanneer je jouw eigen datacenters zou beheren.

Flexibel werken

Cloud computing stelt jou en jouw team in staat om overal toegang te krijgen tot de noodzakelijke systemen en applicaties. Dit bevordert niet alleen het thuiswerken of werken op externe locaties, maar vermindert daarmee ook de noodzaak aan zakelijk reizen en woon-werk verkeer, met de bijbehorende CO2-uitstoot. Dit draagt weer bij aan de voetafdruk van jouw organisatie en ondersteunt een flexibele, werknemersvriendelijke bedrijfscultuur. 

Verbeter jouw resource management

Met cloudoplossingen kun je gebruik maken van geavanceerde tools voor het beheer van middelen die automatisch schalen op basis van behoefte. Dit betekent dat je nooit meer middelen gebruikt dan noodzakelijk. Bovendien bieden veel cloud platforms ingebouwde tools aan om het energieverbruik en de operationele kosten te monitoren, waardoor je nog beter in staat bent om duurzame keuzes te maken.

De voordelen van cloud computing

Er zitten zoals je al hebt kunnen lezen tot dusver verschillende voordelen aan het gebruik maken van cloud computing, we zetten ze hier nog even voor je op een rijtje: 

  • Lager energieverbruik

  • Minder hardware afval

  • Kostenbesparend

  • Schaalbaar en flexibel: alleen betalen voor wat je gebruikt

  • Eenvoudiger samenwerken vanuit een online omgeving

  • Veiliger in toegang en gegevensopslag

  • Altijd backups in de cloud 

  • Locatie- en tijd onafhankelijk werken 

Verhoog jouw competitieve voordeel

Duurzaamheid is niet alleen goed voor de planeet, het is ook goed voor het bedrijfsleven. Bedrijven die actief werken aan het verminderen van hun CO-2 uitstoot en ecologische voetafdruk, bouwen een positief imago op. Er wordt namelijk steeds vaker voor samenwerkingen gekozen met duurzame bedrijven. Door cloud computing toe te passen, toon je jouw inzet voor innovatie en duurzaamheid, wat jouw merk kan versterken.

Maak de switch naar een duurzamere toekomst

Cloud computing is niet meer weg te denken uit een toekomstgerichte, duurzame bedrijfsvoering. Door over te stappen naar cloudoplossingen, verminder je niet alleen de impact op het milieu maar verhoog je ook de efficiëntie binnen jouw organisatie. Dit resulteert in kostenbesparingen, een verbeterd imago en een toekomstbestendige bedrijfsstrategie. Als organisatie in de hedendaagse markt, is het essentieel om voorop te lopen in duurzame innovaties. Cloud computing biedt je de tools om op dit gebied te verduurzamen.

Geplaatst op 29 mei 2024