
Scrum methode
De Scrum methode
De manier van samenwerken voor ontwikkelaars
In de dynamische wereld van software- en applicatie ontwikkeling is een efficiënte en flexibele projectaanpak essentieel. Bij Schulten Media maken we gebruik van de Scrum-methode om hoogwaardige oplossingen te leveren die perfect aansluiten bij de behoeften van onze klanten. In dit artikel lichten we toe wat Scrum inhoudt, hoe het wordt toegepast en waarom wij ervoor kiezen om met deze methode te werken.
Wat is Scrum?
Scrum is een Agile raamwerk, een flexibele en iteratieve aanpak voor projectmanagement en softwareontwikkeling, gericht op samenwerking, continue verbetering en snelle aanpassing aan veranderende eisen. Scrum wordt veelal ingezet voor software en applicatie ontwikkeling, dat zich richt op het leveren van producten in korte, overzichtelijke periodes, ook wel bekend als sprints.
Deze sprints duren meestal twee tot vier weken en hebben als doel een werkend product op te leveren dat waarde toevoegt voor de klant. Het raamwerk is ontworpen om teams te helpen effectief samen te werken, snel in te spelen op veranderingen en continu te verbeteren. Volgens de grondleggers van Scrum maakt deze methode het mogelijk om twee keer zoveel werk te doen in de helft van de tijd, én een product op te leveren dat voldoet aan jouw wensen en eisen. Dat maakt het een uiterst interessante methode om toe te passen in onder andere de software- en applicatie ontwikkeling!
De basisprincipes van Scrum
Scrum is gebaseerd op drie pijlers: transparantie, inspectie en adaptatie.
Transparantie: Alle aspecten van het proces moeten zichtbaar zijn voor iedereen die betrokken is, zodat er een gemeenschappelijk begrip is van wat er gebeurt.
Inspectie: Regelmatige evaluaties van het werk en het proces helpen om afwijkingen tijdig te signaleren.
Adaptatie: Op basis van de bevindingen uit de inspecties wordt het proces aangepast om toekomstige problemen te voorkomen.
Scrum in de praktijk
Een Scrum-team bestaat uit drie hoofdrollen:
Product-owner: De product-owner is verantwoordelijk voor het maximaliseren van de waarde van het product en het beheren van de backlog.
Scrum-master: De scrum-master faliciliteert het scrum-proces, verwijdert obstakels en zorgt ervoor eht het team de Scrum-principes volgt.
Development team: Een cross-functioneel team dat verantwoordelijk is voor het opleveren van het product increment (het vooraf bepaalde deel-product) aan het einde van elke sprint.
Het Scrum-proces bestaat uit een aantal evenementen die uitgevoerd worden voor een optimale samenwerking en voortgang van een ontwikkelings traject. Dat zijn:
Sprint planning: Een bijeenkomst aan het begin van elke sprint waarin het team bepaalt welke taken uit de backlog tijdens de sprint worden opgepakt. Aan elke taak worden door het team uren gekoppeld, zodat er een bepaald aantal taken kan worden toegewezen in een sprintperiode.
Daily stand-up: Een dagelijkse, tijdgebonden korte bijeenkomst waarin teamleden hun voortgang bespreken en obstakels bespreekbaar maken. Op deze manier worden problemen sneller geïdentificeerd en kan het team helpen om deze sneller op te lossen.
Sprint review: Aan het einde van elke sprint presenteert het team het voltooide werk dat ook al functioneel is aan de stakeholders voor feedback. Doordat je al een werkend deel-product oplevert kan er snel bijgestuurd worden als bijvoorbeeld de wens verandert of de werking niet optimaal blijkt.
Sprint retrospective: Dit is de reflectie van het team op de afgelopen sprint om verbeterpunten te identificeren voor toekomstige sprints. Dit zorgt ervoor dat het team steeds beter gaat samenwerken en de ontwikkeling en voortgang van het project geoptimaliseerd wordt.
Van idee tot Scrum implementatie
Voordat we starten met de Scrum-methodiek, doorlopen we samen met de klant een gedegen voorbereidingstraject. Dit begint met het in kaart brengen van de wensen, eisen en functionaliteiten die nodig zijn voor het project. Samen met de klant bepalen we de belangrijkste doelstellingen en randvoorwaarden. Op basis hiervan maken we een plan en geven we een kostenindicatie. Zodra deze stap is afgerond, worden de verschillende onderdelen en taken verder uitgewerkt en in de zogeheten backlog geplaatst. Vervolgens starten we met de werkwijze volgens Scrum, waarbij we gefaseerd aan de ontwikkeling werken en regelmatig opleveren.
De tools die we gebruiken voor optimale resultaten
Bij Schulten Media gebruiken we o.a. Jira als tool om functionaliteiten, taken en uiteindelijk sprints in kaart te brengen en bij te houden. Jira helpt ons bij het structureren van het werk en zorgt ervoor dat alle teamleden en stakeholders een helder overzicht hebben van de voortgang.
Daarnaast werken we met whiteboards en post-its om de voortgang visueel te maken. Hiermee kunnen we in een oogopslag zien wie welke taak heeft en in welke fase de taak zich bevindt, zoals de backlog, to do, doing of done. Dit zorgt voor extra transparantie en een tastbare manier om het werkproces inzichtelijk te maken.
Deze tools bieden jou als opdrachtgever een mooie en overzichtelijke manier om de voortgang te volgen van het project dat voor jou ontwikkeld wordt. Jij en jouw team worden bovendien betrokken bij verschillende evenementen om de prioriteiten in kaart te brengen, de opgeleverde functionaliteiten te testen, te verbeteren en uiteindelijk het gewenste product te hebben.
De voordelen van Scrum
Het toepassen van Scrum biedt diverse voordelen voor jou als opdrachtgever. Dus vraag altijd hoe een software- of applicatie ontwikkelaar werkt, om te kijken of de werkwijze bij jou past en er binnen de aangegeven tijd en het budget gewerkt kan worden. Een aantal voordelen op een rij:
Flexibiliteit en aanpassingsvermogen: Door de korte sprints kan het team snel reageren op veranderende eisen of feedback van jou als klant.
Verhoogde productiviteit: De focus op prioritaire taken en het elimineren van obstakels leidt tot efficiënter werken, waardoor jouw project sneller én beter gerealiseerd kan worden.
Optimale samenwerking: De duidelijke rollen en regelmatige communicatie bevorderen een hechte samenwerking. Dit geldt binnen het team, maar ook met jou als opdrachtgever én met het team binnen jouw organisatie. Dit zorgt ervoor dat je een product neerzet waar jouw gehele team achter staat en zich onderdeel van voelt.
Hogere klanttevredenheid: Door frequente opleveringen en voortdurende afstemming met jou als opdrachtgever wordt een product geleverd dat aansluit bij de verwachtingen en behoeften van jouw doelgroep.
Waarom wij kiezen voor Scrum
Bij Schulten Media streven we ernaar om onze klanten de best mogelijke oplossingen te bieden. De keuze voor Scrum sluit naadloos aan bij deze ambitie. Door te werken met Scrum kunnen we:
Snel inspelen op klantbehoeften - De iteratieve aanpak stelt ons in staat om regelmatig werkende productversies te leveren en direct in te spelen op feedback.
Transparantie bieden - Onze klanten hebben volledige inzage in het ontwikkelproces en de voortgang, wat vertrouwen en duidelijkheid creëert.
Continue verbetering nastreven - De retrospectives na elke sprint helpen ons om constant te leren en onze processen te optimaliseren.
Efficiëntie verhogen - Door focus en prioritering kunnen we meer waarde leveren in minder tijd.
Scrum als sleutel tot succes voor jouw te ontwikkelen product
De Scrum-methode biedt een gestructureerde en flexibele aanpak voor software- en applicatieontwikkeling. Bij Schulten Media hebben we deze methode geïntegreerd om onze klanten hoogwaardige, op maat gemaakte oplossingen te bieden die snel en efficiënt worden geleverd. Door te investeren in een Agile werkwijze zoals Scrum, verzekeren we dat jouw project niet alleen aan de huidige eisen voldoet, maar ook future-proof is in een voortdurend ontwikkelende markt.
Wil je meer weten over hoe wij Scrum toepassen in onze projecten of ben je benieuwd hoe deze methode jouw organisatie kan helpen? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.