Procesautomatisering

Procesautomatisering als groeistrategie


Welke bedrijfsprocessen heb jij in jouw organisatie? En hoe efficiënt verlopen deze? Is er een besparing, en dus winst te behalen bij bepaalde taken? Wij zien automatisering als een onmisbare kans om te groeien met jouw organisatie. Door technologie in te zetten kunnen taken beter en efficiënter uitgevoerd worden. Een hogere efficiëntie leidt tot meer productiviteit op de werkvloer en lagere kosten binnen bedrijven. 

Waarom is procesautomatisering nodig? 

Zodra een bedrijf begint te groeien komt er steeds meer belangrijke informatie beschikbaar en breiden de uit te voeren taken zich uit. Elk bedrijf voert bepaalde stappen en taken uit die dagelijks of regelmatig herhaald worden. Hoe groter een organisatie wordt, des te meer taken erbij komen in de verschillende bedrijfsprocessen. Als er weinig overzicht en inzicht is kunnen er snel fouten ontstaan, kan het zijn dat er onnodige kosten gemaakt worden en te veel tijd wordt besteed aan specifieke taken. Op den duur kan het problemen opleveren voor de organisatie en kan het de groei en continuïteit van de organisatie in de weg komen te staan. Door bedrijfsprocessen inzichtelijk te hebben en waar mogelijk te automatiseren, levert het direct winst op qua tijd én geld. 

Wat levert het nog meer op?

Naast de bekende tijd- en kostenbesparing zijn er nog een aantal andere belangrijke zaken die automatisering de moeite waard maken: 

 • Meer inzicht in bedrijfsprocessen en de resultaten

 • Minder kans op menselijke fouten

 • Meer structuur binnen de organisatie

 • Duidelijkheid in verantwoordelijkheden

 • Betere focus en hogere productiviteit van medewerkers

 • Systemen werken door buiten kantooruren

 • Eenvoudiger om op te schalen en door te groeien 

 • Meer tijd voor zaken waar je normaal gesproken niet aan toe komt

Stappenplan procesautomatisering

Een automatiseringstraject is een investering, maar indien goed uitgevoerd zal het de investering dubbel en dwars waard zijn. Hoe begin je nu met zo’n automatiseringstraject? 

Stap 1: Breng in kaart welke handelingen en processen dagelijks of regelmatig structureel (zouden moeten) plaatsvinden.

Stap 2: Bepaal wat je wilt bereiken met behulp van procesautomatisering. Wat is het doel? 

Stap 3: Kies de belangrijkste bedrijfsprocessen die verbeterd kunnen worden door middel van automatisering. Kosten ze de organisatie geld of te veel tijd?

Stap 4: Start met kleine aanpassingen in overleg met eventuele collega’s, neem ze mee in het proces en waarom dit winst oplevert voor de gehele organisatie. Op basis hiervan voer je stap voor stap verbeteringen door. 

Stap 5: Houd bij wat de aanpassingen opleveren door continu te monitoren en te analyseren. Van hieruit kan er verder bijgestuurd worden waar nodig om de organisatie zo optimaal mogelijk te laten functioneren en professionaliseren.

Liever de uitwerking van deze stappen uitbesteden aan een specialist? Wij zijn er voor je!  

Maatwerk software en systemen

Door onze jarenlange ervaring zijn we erin gespecialiseerd om interne en externe bedrijfsprocessen zo in te richten dat handmatig werk vervangen kan worden door geautomatiseerde oplossingen. Zo kan informatie sneller en zonder fouten door de organisatie vloeien. Omdat elke organisatie anders is en verschillende behoeftes heeft ontwikkelen we systemen en software op maat. Alles wat we ontwikkelen is ingericht op de verbetering van specifieke bedrijfsprocessen, waaronder: 

 • Voorraad en order management van webshops en winkelverkoop

 • Salaris- en urenadministratie

 • Logistieke administratie

 • Ticketsysteem voor evenementen en entertainment parken

 • Online inschrijvingen en reserveringen

 • Online betalingen

Procesautomatisering zorgt er dus voor dat je minder tijd hoeft te besteden aan dezelfde taken. Op deze manier creëer je meer tijd voor kwaliteitscontrole en andere belangrijke taken die vaak blijven liggen. Uiteindelijk zal dit bijdragen aan een betere workflow en heb je de tijd en mogelijkheden om het bedrijf verder uit te bouwen.  

Is er een proces binnen jouw organisatie waar verbetering mogelijk en misschien wel noodzakelijk is voor de continuïteit van het bedrijf? Wij denken graag met je mee over de optimalisatie van jouw organisatie! Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Geplaatst op 30 mrt 2022